Un medic arată cum afectează postul organismul și cum este influențată durata vieții de alimentație

Un medic arată cum afectează postul organismul și cum este influențată durata vieții de alimentație
Publicat: 06/07/2015, 16:00

„Postul nu este periculos, mii de studii dovedesc acest lucru. Vreau să vă dau argumente științifice. Regimul hipocaloric este într-adevăr o resursă terapeutică foarte bine studiată – și postul nu este înfometare, pentru că postul generază satisfacția pe care o obți din a te abține de la alimentație -, fiindcă organismul are mult mai multe resurse de a gestiona problema aportului redus de calorii și nutrienți decât excesul. Bolile ni se trag de la excesul de alimentație. Avem dovezi foarte clare și studii științifice în acest sens”, a spus profesor dr. Dafin Mureșanu, președintele Societății de Neurologie din România (SNR) și al Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității (SSNN), la conferința prilejuită de a X-a ediție a Școlii Internaționale de Vară de Neurologie, care are loc în perioada 5-9 iulie, la Eforie Nord.

Potrivit profesorului Dafin Mureșanu, tratamentul prin post al unor patologii foarte greu de controlat a fost inițiat în Rusia, la începutul secolului XX, într-o clinică importantă din Goriacinsk, și se bazează pe principiile medicului Iuri Nikolaev, care a făcut această observație și a dezvoltat-o ulterior. Apoi, în anii ’60-’70, la Spitalul Korsakov din Moscova, postul a fost aplicat cu foarte mult succces la bolnavii cu depresii mari și care nu mai răspundeau la niciun fel de tratament.

„În Germania, există o clinică sofisticată, specializată în tratamentul prin post controlat, Clinica Buchinger, pe malul lacului Konstantz. În această clinică, statul german ramburesează serviciile medicale pentru cei care fac terapie prin post. Este foarte important, pentru că este o terapie de comutare”, a mai spus Dafin Mureșanu.

„Singura metodă sigură de prelungire a vieții este înfometarea, o lozincă pe care am văzut-o scrisă la un simpozion în America”, a adăugat academician dr. Laurențiu Popescu.

Dafin Mureșanu a precizat că organismul are mult mai multe resurse să gestioneze lipsa de alimente, iar alimentele continuu, cum le iau oamenii, lucrează mai mult pe principiul plăcerii.

„Noi încărcăm organismul bazat pe dorințe cu mai multe alimente decât este necesar, pe care nu le poate prelucra. Prin post, se obține un grafic de consum al resurselor interne care nu sunt alocate biologic corespunzător. Și anume, în primele 24 de ore de post consumi glucide, apoi timp îndelungat, până la două-trei săptămâni, consumi rezervele de lipide. Aproximativ 96 la sută din consumul de energie în post se bazează pe lipide, deci pierzi lipidele, și doar 4 la sută se bazează pe pierderea capitalului de proteine. Asta până când se ajunge într-un punct critic, care nu trebuie depășit, iar acel punct critic este destul de individual și pentru specia umană nu trebuie să treacă de 40 de zile. Nu este întâmplător”, a spus președintele Societății de Neurologie din România.

Profesorul Dafin Mureșanu a adăugat că, potrivit unor studii, celula tumorală nu se poate adapta la regimul hipocaloric, iar chimioterapia este foarte mult ușurată cu post.

„Există un grup de cercetare la Spitalul Charite din Berlin, Andreas Michalsen are foarte multe lucrări științifice în reviste importante cu privire la post. Se produce o resetare, care îți dă un nou profil. Jean Patrice Robbin, alt cercetător mare, care are foarte multe lucrări în acest sens, Institutul de Cercetare și Tratament al Cancerului, Norris Cancer Center din Los Angeles, centru foarte avansat de studiu al comportamentului celulelor tumorale în post. Celula tumorală nu se poate adapta la regimul hipocaloric și, practic, chimioterapia este foarte mult ușurată cu post. S-a observat că toleranța pacientului este mult mai bună la chimioterapie în regim hipocaloric sau post”, a precizat Dafin Mureșanu.

El a mai spus că omul după post este mult mai viguros, capacitatea lui de reacție este mult mai bună.

„Știința ne arată că pinguinul poate să reziste fără mâncare o sută de zile, ursul când hibernează nu mănâncă. Omul după post este mult mai viguros, are o capacitate de reacție mult mai bună. Rămâne doar reglarea noastră de a nu consuma mai mult decât avem nevoie, pentru că organismul se adaptează mult mai bine la post. Putem ajunge să scriem pe pâine: «Ai grijă, dacă mănânci prea mult, ai putea avea probleme de sănătate! Postul presupune și un pic de voință. Postul nu este o problemă controversată. Vedeți cum poate fi folosit, ca o intervenție în anumite situații”, a mai arătat profesorul Dafin Mureșanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Se schimbă obligatoriu la mașină. Toți șoferii trebuie să se prezinte la service
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Asta este o chestie a unui om care gândește atât de pervers". Tavi Colen, motivul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Vaccinarea împotriva HPV a prevenit 90% dintre cazurile de cancer de col uterin
×